Zupa-krem z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna Zupa-krem z pomidorów uwielbiam ją;-)))

Zupa-krem z pomidorów

Składniki:

Zupa-krem z pomidorów

 

  • 800 g pomidorów
  • 1l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 160 ml śmietany
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej
  • natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z pomidorów
Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na oliwie. Marchewkę obrać i opłukać, pokroić na kawałki, dodać z marchewką do cebuli, dusić 10 minut. Poleczyć z bulionem, przecierem i gotować 20 minut. Zupę zmiksować i przetrzeć, dodać śmietanę, doprawić solą , cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować ubijając 5 minut. Podawać posypaną natką, z groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami.