mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krem z topinambura

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zupa krem do którego wykorzystałam korzeń topinamburu, polski odpowiednik żeń szenia. Zupa pożywna i idealna na zimowe chłody. Topinambur jest najlepszy po pierwszych przymrozkach do wykopania z ziemi.

Krem z topinambura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z topinambura

 

  • 3 szklanki rosołu
  • 1 duży ziemniak
  • 15 dkg selera
  • 1 pietruszka
  • 20 dkg korzenia topinamburu
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu

Sposób przygotowania:

Krem z topinambura
Ziemniak, obieram i kroję w kostkę.Seler i pietruszkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Topinambur skrobię jak ziemniaki młode. Wkładam go do miski z wodą i octem, nie ściemnieje. Warzywa przekładam do garnka z rosołem i gotuję do miękkości 40 minut. Po ugotowaniu miksuje blenderem. Dolewam śmietankę kremówkę i chwilę jeszcze podgrzewam ale nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem. Resztę topinamburu kroję w plastry i przesmażam na maśle klarowanym. Zupę podaję z chipsami z topinambura.
Krem z topinambura
ziemniak obrany i pokrojony w kostkę na desce
Krem z topinambura
seler i pietruszka starte na tarce jarzynowej
Krem z topinambura
topinambur ziemniak seler pietruszka gotuja się w garnku
Krem z topinambura
topinambur pokrojony podsmażony na mąśle