Sposób przygotowania:
Krem z topinambura z kminem rzymskim i sezamem
Topinambur oskrobać i na kilka minut zalać wodą z wyciśniętą cytryną (pół cytryny) - żeby nie zmienił koloru. Wrzucić do garnka z obranym i pokrojonym na kawałki selerem, zalać bulionem i gotować do miękkości z kminem, liściem laurowym, zielem angielskim i paroma ziarnami pieprzu. Przyprawy można wcześniej umieścić w kawałku gazy i zawiązać wstążką/sznurkiem- łatwiej będzie je usunąć później. Cebulę pokroić i z czosnkiem zeszklić na oliwie, posolić i dodać pieprzu. Dodać do garnka i (po wyjęciu woreczka z przyprawami) zmiksować wszystko na gładki krem. Dodać do tego sok z limonki i tabasco (ze 3 krople).Ziarna sezamu uprażyć na patelni. Posypać nimi krem przed podaniem. Smacznego ;)