Tygrys B

Tygrys B

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Krem z topinambura z kminem rzymskim i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Topinambur (słonecznik bulwiasty). Modny w Polsce w XVIII wieku, później zapomniany.. Bardzo zdrowy; zawiera inulinę, koloidalną krzemionkę, witaminy C i B1, żelazo i potas. Posiada bardzo niski indeks glikemiczny i mało kalorii (41kcal/100g)

Krem z topinambura z kminem rzymskim i sezamem

Składniki:

Krem z topinambura z kminem rzymskim i sezamem

 

  • Topinambur 500g

 

  • 1 seler

 

  • Bulion mięsny

 

  • 2 Cebule czerwone

 

 

 

 

  • Oliwa

 

 

  • Szczypta kminu rzymskiego

 

  • Tabasco

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z topinambura z kminem rzymskim i sezamem
Topinambur oskrobać i na kilka minut zalać wodą z wyciśniętą cytryną (pół cytryny) - żeby nie zmienił koloru. Wrzucić do garnka z obranym i pokrojonym na kawałki selerem, zalać bulionem i gotować do miękkości z kminem, liściem laurowym, zielem angielskim i paroma ziarnami pieprzu. Przyprawy można wcześniej umieścić w kawałku gazy i zawiązać wstążką/sznurkiem- łatwiej będzie je usunąć później. Cebulę pokroić i z czosnkiem zeszklić na oliwie, posolić i dodać pieprzu. Dodać do garnka i (po wyjęciu woreczka z przyprawami) zmiksować wszystko na gładki krem. Dodać do tego sok z limonki i tabasco (ze 3 krople).Ziarna sezamu uprażyć na patelni. Posypać nimi krem przed podaniem. Smacznego ;)