Sposób przygotowania:
Zupa Eli z marchewki i topinambura
Topnambur dokładnie umyć,zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Uważać żeby się nie rozgotował. Sprawdzać i gdy któryś pęknie od razu odcedzić i zalać zimną wodą. Marchewki ,obrać ze skórki,umyć i pokroić w plastry. Marchewkę zalać 1 litrem bulionu i gotować do miękkości. Ostudzony topinambur obrać ze skóry i pokroić w plastry. Zalać topinambur resztą bulionu i gotować aż się rozgotuje. Zupę marchewkową dokładnie zblendować,doprawić imbirem i maggi. Zupę z topinambura zmiksować,doprawić czosnkiem i białym pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i wyskwarzyć. Zupy lać na talerz jednocześnie dwoma chochlami. Środek posypać skwarkami z boczku i całość udekorować kwaśną śmietaną. Smacznego!