Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą
Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i pokroić na małe kawałki. Pokrzywę również dokładnie umyć i posiekać. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojone szparagi. Smażyć aż szparagi lekko się przyrumienią.
Następnie dodać posiekaną pokrzywę. Smażyć chwilę aż pokrzywa zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli.
Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze.
Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca.
Następnie dodać posiekaną pokrzywę. Smażyć chwilę aż pokrzywa zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli.
Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze.
Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca.