BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Pomidorówka z jogurtem naturalnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pomidorówkę za zwyczaj robiłam ze śmietaną, a tą postanowiłam zrobić mocno pomidorową i zamiast śmietany dodać jogurt naturalny.Wyszła pyszna.

Pomidorówka z jogurtem naturalnym

Składniki:

Pomidorówka z jogurtem naturalnym

 

  • udka kurczaka 2 szt,
  • woda zimna 2 litry,
  • soli 1 łyżeczka,
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek selera)
  • koncentrat pomidorowy w słoiczku 200 g,
  • jogurt naturalny gesty,
  • pieprz i sól do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • bazylia odrobina,
  • natka pietruszki 1 łyżka poszatkowanej natki,

 

  • dodatkowo ugotowany makaron,

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z jogurtem naturalnym
Mięso oczyścić,opłukać pod bieżącą zimna wodą.

Opłukane włożyć do garnka, zalać wodą dodać szczyptę soli.

Doprowadzić do wrzenia.

Zebrać szumowiny wytworzone podczas gotowania. 

Następnie dodać obrane,opłukane jarzyny, gotować około 30 - 40 minut.

Dodać przecier pomidorowy , doprawić do smaku przyprawami.

Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 15 - 20 minut.

W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą w płynie.

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą.



Na talerze ponakładać makaronu zalać pomidorówką i nałożyć 1 lub 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego .

Posypać posiekaną pietruszką.