Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zupa z zielonych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zupa krem gotowana na całych szparagach, łącznie z końcówkami. Zazwyczaj odcinane i wyrzucane, ale niesłusznie. Całą zupę przelałam przez sitko, więc nie było łykowatych części. Zupę podałam z jajkiem w koszulce i grzankami.

Zupa z zielonych szparagów

Składniki:

Zupa z zielonych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonych szparagów
Udko włożyć do garnka z zimną woda. Gotować na małym ogniu, zbierając szumy.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Ziemniaki i szparagi pokroić. Główki szparagów odłożyć, a resztę wrzucić do zupy. Dodać liście lubczyku. Gotować, aż wszystko zmięknie. Przyprawić. 5min przed końcem dodać odłożone szparagi.

Wyjąć z zupy mięso, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Można odłożyć parę szparagów do dekoracji. Mięso pokroić i wrzucić do zupy.

JAJKO W KOSZULCE:

Osoloną wodę z niewielką ilością octu (1 łyżeczka) zagotować. Jajko wbić do miseczki, zrobić wir w wodzie i wlać jajko w środek. Gotować 3min. Środek po takim czasie powinien się ściąć. Podać do zupy ze szparagami.

Posypać grzankami.

Smacznego!