haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Krem brokułowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naprawdę uwielbiam ten przepis na krem brokułowy - musisz go wypróbować! Zrobiłam go wczoraj na obiad i domownicy byli zachwyceni. Potrzebujesz tylko ładny duży brokuł, trochę masła i kremówkę. Zrobisz to w przerwie na reklamę.

Krem brokułowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem brokułowy

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • mala śmietana kremówka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duży brokół
  • 1 litr bulionu (może być zrobiony z kostki)
  • sól, pieprz, 1/5 łyżeczki gałki muszkatalowej

Sposób przygotowania:

Krem brokułowy
Masło rozpuszczamy w garnku i łączymy z mąką, tak aby powstała zasmażka. Wlewamy ok. litra bulionu i do tak sporządzonego, gotującego się roztworu wrzucamy obrane i pokrojone: marchewkę pietruszkę, seler naciowy.

Gotujemy warzywa do miękkości (około 10 minut). po czym dorzucamy umyte różyczki brokuła. Po ok. 5 minutach ściągamy zupę z ognia, doprawiamy i blendujemy na bardzo gładki krem. Kiedy przestygnie dodajemy kremówkę. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami i oczywiście posypane pietruszką.

Wspaniale danie!
Krem brokułowy
Rozdrobnione warzywa wrzucamy do zasmazki rozcienczonej bulionem.
Krem brokułowy
Kiedy warzywa beda miękkie dodajemy umyty i rozdrobniony brokuł
Krem brokułowy
Ugotowaną zupe miksujemy na bardzo gladki krem
Krem brokułowy
Zupe podajemy z groszkiem ptsiowym lub tylko posypaną pietruszką.