Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonych szparagów
Szparagi myjemy i osuszamy. Odłamujemy twardą część. Odcinamy główki. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki ( ja dodałam też te kawałki odcięte od szparagów gotowanych na parze ).
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi i przez około 5 minut przesmażamy. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i mieszamy.
Gdy czosnek zacznie wydzielać zapach do garnka wlewamy rosół lub bulion warzywny. Wlewamy go tyle zakrył on zawartość naczynia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Główki szparagów gotujemy na parze przez 3 minuty, po czym przelewamy je zimną wodą.
Ugotowane szparagi wraz z wywarem bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Tak przygotowaną zupę przekładamy na talerze dodajemy śmietanę oraz ugotowane na parze główki szparagów. Podajemy od razu.
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi i przez około 5 minut przesmażamy. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i mieszamy.
Gdy czosnek zacznie wydzielać zapach do garnka wlewamy rosół lub bulion warzywny. Wlewamy go tyle zakrył on zawartość naczynia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Główki szparagów gotujemy na parze przez 3 minuty, po czym przelewamy je zimną wodą.
Ugotowane szparagi wraz z wywarem bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Tak przygotowaną zupę przekładamy na talerze dodajemy śmietanę oraz ugotowane na parze główki szparagów. Podajemy od razu.