misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa krem z zielonych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sezon szparagowy w pełni, a że jest krótki to trzeba z niego korzystać. Zupa z zielonych szparagów jest lekka, kremowa i aromatyczna.

Zupa krem z zielonych szparagów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem z zielonych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonych szparagów
Szparagi myjemy i osuszamy. Odłamujemy twardą część. Odcinamy główki. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki ( ja dodałam też te kawałki odcięte od szparagów gotowanych na parze ).

Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojone na kawałki szparagi i przez około 5 minut przesmażamy. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek i mieszamy.

Gdy czosnek zacznie wydzielać zapach do garnka wlewamy rosół lub bulion warzywny. Wlewamy go tyle zakrył on zawartość naczynia. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

Główki szparagów gotujemy na parze przez 3 minuty, po czym przelewamy je zimną wodą.

Ugotowane szparagi wraz z wywarem bardzo dokładnie miksujemy za pomocą blendera.

Tak przygotowaną zupę przekładamy na talerze dodajemy śmietanę oraz ugotowane na parze główki szparagów. Podajemy od razu.
Zupa krem z zielonych szparagów
Ze szparagów odcinamy główki a pozostałą zieloną część tniemy na mniejsze kawałki
Zupa krem z zielonych szparagów
Pokrojone szparagi przesmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy czosnek
Zupa krem z zielonych szparagów
Przesmażone szparagi oraz czosnek zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy do miękkości
Zupa krem z zielonych szparagów
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładką konsystencję
Zupa krem z zielonych szparagów
Główki szparagów gotujemy na parze przez 3 minuty

Tagi:

szparagi