czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa krem ze świeżych kurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jej pyszny kremowy smak zachwyci każdego.

Zupa krem ze świeżych kurek

Składniki:

Zupa krem ze świeżych kurek

 

  • 65 dag kurek,
  • 1 i 1/2 litra rosołu z drobiu,
  • cebula,
  • czubata łyżka mąki,
  • szkl. kremówki,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zupa krem ze świeżych kurek
Cebulę obrać i posiekać, następnie zeszklić na maśle. 60 dag oczyszczonych kurek drobno posiekać, dodać do cebuli, dusić 10 min na małym ogniu. Dodać mąkę, smażyć kolejne 3 min. Dodać 0,5 l rosołu, wymieszać. Połączyć z resztą rosołu, zagotować, gotować 3 min. Śmietankę zahartować kilkoma łyżkami zupy. Zupę zdjąć z ognia, mieszając wlewać śmietanę. Na maśle podsmażyć resztę grzybków. Zupę rozlać do talerzy, ozdobić porcją podsmażonych grzybków.