edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa krem ziemniaczano-selerowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Seler to samo zdrowie - jest niskokaloryczny, zawiera dużo witaminy C i stanowi naturalny afrodyzjak dla panów, więc warto go polubić i zjadać na przykład w takiej zupie.

Zupa krem ziemniaczano-selerowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem ziemniaczano-selerowy

 

  • 70 dag bulwy selera
  • 60 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula (15 dag)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • biały pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • grzanki lub groszek ptysiowy do podania
  • waga warzyw po obraniu
  • skład którego weszły: marchew, pietruszka, natka, cebula, suszona włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Ziemniaki i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać selera, smażyć około 4 minut. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty. Warzywa zalać 5 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, przykryć i na małym ogniu gotować 25-35 minut do miękkości . Odstawić do lekkiego przestudzenia, partiami zmiksować lub przetrzeć przez sito. Ponownie zagrzać, dodać kremówkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby jeszcze rozcieńczyć. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Do przygotowania zupy użyłam domowego wywaru.
Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Do obsmażonego selera dodać pokrojone ziemniaki.
Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Warzywa zalać wywarem i gotować do miękkości.
Zupa krem ziemniaczano-selerowy
Zupę zmiksować zabielić śmietaną i doprawić do smaku.