Sposób przygotowania:
Zupa krupnik
Ćwiartki umyć, włożyć do garnka. Następnie dodać obrane i opłukane oraz starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i cebulę.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, przykryć i zagotować.
Następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem.
Teraz dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, oraz jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista.
Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, wymieszać razem i doprawić do smaku.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, przykryć i zagotować.
Następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem.
Teraz dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, oraz jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista.
Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, wymieszać razem i doprawić do smaku.