Sposób przygotowania:
Zupa krupnik Eliprzygotowanie wywaru
Porcję rosołową umyć, włożyć do dużego garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić.
przygotowanie cebuli
Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie kaszy
Odważyć pół kilograma kaszy.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie mięsa
Mięso z porcji rosołowej oddzielić od skóry i kości. Pokroić mięso w kostkę.
przygotowanie natki pietruszki
Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.
gotowanie zupy
Do wrzącego wywaru wrzucić jarzyny i zagotować. Dodać kaszę i gotować 10 minut. Do zupy dodać ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Dodać pokrojone mięso i natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku maggi i pieprzem. Smacznego!
zbysiowa