eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa krupnik Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna rozgrzewająca zupa,w sam raz na jesienne chłody. Krupnik z mięsem z kurczaka i posiekaną natką pietruszki.

Zupa krupnik Eli

Składniki:

Zupa krupnik Eli

wywar

pozostałe skladniki

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik Eli

przygotowanie wywaru

Porcję rosołową umyć, włożyć do dużego garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą,posolić i ugotować wywar. Ugotowaną porcję rosołową wyjąć z wywaru i ostudzić.

przygotowanie cebuli

Zupa krupnik Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wywaru.

przygotowanie jarzyn

Zupa krupnik Eli
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie kaszy

Zupa krupnik Eli
Przygotować pół kilograma kaszy jęczmiennej.

Odważyć pół kilograma kaszy.

przygotowanie ziemniaków

Zupa krupnik Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie mięsa

Zupa krupnik Eli
Oddzielone od skóry i kości mięso pokroić w kostkę.

Mięso z porcji rosołowej oddzielić od skóry i kości. Pokroić mięso w kostkę.

przygotowanie natki pietruszki

Zupa krupnik Eli
Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.

gotowanie zupy

Do wrzącego wywaru wrzucić jarzyny i zagotować. Dodać kaszę i gotować 10 minut. Do zupy dodać ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Dodać pokrojone mięso i natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku maggi i pieprzem. Smacznego!