Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa krupnik gotowana na gęsich skrzydełkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Krupnik gotowany na gęsinie może i jest bardziej tłusty i ciężki, ale jest przy tym dużo lepszy niż ten gotowany np na kurczaku. Zupa sycąca. Cudownie rozgrzewa.

Zupa krupnik gotowana na gęsich skrzydełkach

Składniki:

Zupa krupnik gotowana na gęsich skrzydełkach

 

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik gotowana na gęsich skrzydełkach
Skrzydła gęsi wkładamy do garnka. Dorzucamy liście, ziele i pieprz. Zalewamy wodą (3 l). Dokładamy czosnek (przeciśnięty przez praskę). Po godzinie dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dorzucamy ziemniaki (kostka) i kasze. Gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut.

Solimy i pieprzymy do smaku. Można zabielić śmietaną.