slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę ugotowaną ze świeżej kukurydzy w kolbach. Zupa jest prosta w przygotowaniu.

Zupa kukurydziana

Składniki:

Zupa kukurydziana

 

  • 2 kolby kukurydzy
  • 0,5 l bulionu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana
Kukurydzę obieramy z liści i skrawamy nożem ziarna kukurydzy. Przekładamy je do garnka, dolewamy bulion i zagotowujemy.

Gotujemy przez ok. 20 min- do miękkości. Następnie hartujemy śmietankę gorącą zupą i dolewamy do wywaru.

Ponownie zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy z ugotowanym makaronem.