sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa dyniowa z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój syn nie przepada za kremowymi zupami. Spróbowałam zrobić wersję w połowie kremową z klopsikami. Bardzo mu smakowała.

Zupa dyniowa z klopsikami

Składniki:

Zupa dyniowa z klopsikami

Składniki na zupę

Klopsiki

  • 300 g karkówki
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z klopsikami
Mięso mielimy w maszynce z cebulą i czosnkiem. Dokładnie mieszamy dodając kaszkę kukurydzianą oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy małe, zgrabne pulpeciki, które smażymy na oleju. Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy w nim marchewkę z groszkiem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich pure z dyni i wszystkie przyprawy.

Na końcu dokładamy usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut aż wszystkie smaki się połączą. Ewentualnie doprawiamy solą.

Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. 

Tagi:

dynia