Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek z kapusty kiszonej z kiełbaską
Mięso dokładnie opłukać,włożyć do garnka zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu do zagotowania, zdjąć szumowiny wytworzone podczas gotowania. Warzywa obrać, opłukać dodać do gotującego wywaru. Gotować około 20 min. dodać ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz. Gotować na wolnym ogniu gotować do miekkości mięsa i warzyw.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyciągnąć je, a do zupy dodać obrane opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej, aż będą prawie miękkie. Dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować powoli około 20 minut dodając wyjętą wcześniej ugotowaną ale pogniecioną widelcem marchewkę, pokrojone ugotowane mięso oraz pokrojoną podsmażoną na maśle klarownym kiełbasę.
Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i przyprawą w płynie.
Kapuśniak zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Gotową zupę obsypać posiekanym koperkiem i poszatkowaną natką pietruszki.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyciągnąć je, a do zupy dodać obrane opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dalej, aż będą prawie miękkie. Dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować powoli około 20 minut dodając wyjętą wcześniej ugotowaną ale pogniecioną widelcem marchewkę, pokrojone ugotowane mięso oraz pokrojoną podsmażoną na maśle klarownym kiełbasę.
Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i przyprawą w płynie.
Kapuśniak zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Gotową zupę obsypać posiekanym koperkiem i poszatkowaną natką pietruszki.
gusia1000