Sposób przygotowania:
Zupa kukurydziana z kalafioremETAP 1:
Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir.
Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka.
Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem.
ETAP 2:
Na około 10 minut przed końcem włożyć kalafior podzielony na różyczki.
Jak zmięknie połowę wyjąć z zupy, a resztę zmiksować blenderem, aż nie będą widoczne kawałki warzyw.
Szczególnie kukurydzy, która jest trudna do zblendowania. Można zupę dodatkowo przetrzeć przez sito.
Na końcu wlać mleczko kokosowe, dodając kurkumę i ewentualnie doprawiając do smaku chilli.
Zupę zagotować i podawać z różyczkami kalafiora.
Na talerzu można wlać odrobinę jogurtu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego :)
SylaUla
Justi2401