Sposób przygotowania:
Zupa kukurydziana z kalafioremETAP 1:
 
Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę. 
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir. 
Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka. 
Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną. 
Doprawić solą i pieprzem.
ETAP 2:
 
Na około 10 minut przed końcem włożyć kalafior podzielony na różyczki. 
Jak zmięknie połowę wyjąć z zupy, a resztę zmiksować blenderem, aż nie będą widoczne kawałki warzyw. 
Szczególnie kukurydzy, która jest trudna do zblendowania. Można zupę dodatkowo przetrzeć przez sito. 
Na końcu wlać mleczko kokosowe, dodając kurkumę i  ewentualnie doprawiając do smaku chilli. 
Zupę zagotować i podawać z różyczkami kalafiora. 
Na talerzu można wlać odrobinę jogurtu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
Justi2401