Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Zupa kukurydziana z kalafiorem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa krem z kukurydzy i kalafiora o orientalnym smaku, w którym przewija się słodycz z nutką pikanterii.

Zupa kukurydziana z kalafiorem

Składniki:

Zupa kukurydziana z kalafiorem

 

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 1 marchewka
  • 2 kukurydze świeże
  • 1 l domowego bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego najlepiej domowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta kurkumy
  • chilli w proszku
  • świeża pietruszka lub kolendra
  • jogurt naturalny
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana z kalafiorem

ETAP 1:

Zupa kukurydziana z kalafiorem
Z kolby kukurydzy ściąć nożem ziarna i dodać do warzyw w garnku.

Odrobinę masła rozpuścić w garnku, w którym będziemy gotować zupę.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli i imbir.

Chwilę podsmażyć i dołożyć skrojoną marchewkę. Z surowej kukurydzy ściąć ostrym nożem ziarenka i wrzucić do garnka.

Wszystko zalać bulionem drobiowym i gotować, aż warzywa zmiękną.

Doprawić solą i pieprzem.

ETAP 2:

Zupa kukurydziana z kalafiorem
Do gotujących się warzyw dodać różyczki kalafiora.

Na około 10 minut przed końcem włożyć kalafior podzielony na różyczki.

Jak zmięknie połowę wyjąć z zupy, a resztę zmiksować blenderem, aż nie będą widoczne kawałki warzyw.

Szczególnie kukurydzy, która jest trudna do zblendowania. Można zupę dodatkowo przetrzeć przez sito.

Na końcu wlać mleczko kokosowe, dodając kurkumę i  ewentualnie doprawiając do smaku chilli.

Zupę zagotować i podawać z różyczkami kalafiora.

Na talerzu można wlać odrobinę jogurtu i posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego :)