Sposób przygotowania:
Krem pomidorowy z soczewicą
Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odmierzyć pół szklanki soczewicy, szklanka o pojemności 250 ml. Pomidory naciąć i sparzyć. Bulion wlać do garnka i zagotować, dodać pokrojona cebule i marchewkę oraz soczewicę.
Sparzone pomidory obrać ze skórki, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Także wrzucić do garnka.
Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotową zupę podałam z kleksem gęstej śmietany.
Sparzone pomidory obrać ze skórki, wykroić zgrubienia po ogonku i pokroić na mniejsze kawałki. Także wrzucić do garnka.
Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Gotową zupę podałam z kleksem gęstej śmietany.