SUPERPRZEPIS

Zupa kukurydziana z klopsikami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Zupa kukurydziana z klopsikami Więcej zdjęć (2)

Zupa krem przygotowana ze świeżej kolby kukurydzy, nie konserwowej. Dzięki temu jest bardziej aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna.

Składniki:

Zupa kukurydziana z klopsikami

KLOPSIKI:

ZUPA:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kolba kukurydzy
  • natka pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • 2-3 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana z klopsikami

ETAP 1:

Zupa kukurydziana z klopsikami
Do zmielonego mięsa dodać jajko i przyprawy.

Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami.

ETAP 2:

Zupa kukurydziana z klopsikami
Klopsiki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

ETAP 3:

Zupa kukurydziana z klopsikami
Skrojoną cebulę zeszklić na patelni z chilli i czosnkiem.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną papryczką. Przełożyć do garnka.

ETAP 4:

Zupa kukurydziana z klopsikami
Do cebuli dodać ziarna kukurydzy i zalać bulionem.

Ugotowaną kukurydzę przekroić na pół i odkroić ostrym nożem paski z ziarenkami. Kolbę gotowałam przez 10 min. od momentu włożenia do wrzątku. Wszystko zalać bulionem i chwilę pogotować.

Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem i zagotować razem z klopsikami. Jeżeli klopsiki są gorące, można je podać od razu na talerzu razem z pomidorkami koktajlowymi. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)