WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa kukurydziano-dyniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis idealny na jesień. Zupa w pięknym, żółtym kolorze z jesiennych warzyw, z rozgrzewającymi przyprawami.

Zupa kukurydziano-dyniowa

Składniki:

Zupa kukurydziano-dyniowa

 

  • 4 kolby kukurydzy
  • 0,5 małej dyni
  • 1,5 l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 papryczki chili bez pestek
  • sól i pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziano-dyniowa
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ziarna kukurydzy skrawamy z kolby. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wrzucamy imbir, kurkumę i papryczkę chili.

Chwilę podsmażamy. Warzywa przekładamy do garnka, mieszamy i zalewamy ok 1,5 litra bulionu. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i dokładnie blendujemy.

Przecieramy przez sito, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać również mleko kokosowe.