mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Zupa krabowa z kremem kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupa smakowała nawet tym, którzy za owocami morza nie przepadają. Na pewno powtórzę ją na wyjątkową okazję:)

Zupa krabowa z kremem kukurydzianym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa krabowa z kremem kukurydzianym

 

  • 1 kilogram krabów
  • 2 szt. kopru włoskiego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 20 ziaren pieprzu
  • seler
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 główki czosnku
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 2 litry ciemnego wywaru z krabów
  • 500 ml śmietany do gotowania
  • 2 kostki bulionu na włoszczyźnie
  • 200 g mięsa z szyjek rakowych (lub krewetki)
  • 3 listki laurowe
  • pęczek koperku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml sherry wytrawnego lub wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Zupa krabowa z kremem kukurydzianym
W dużym ganku na rozgrzanym oleju podsmażam wszystkie warzywa – smażę je tak długo, aż będą brązowe. Warzywa odstawiam na bok. W tym samym ganku smażę na oleju kraby – muszą się dobrze zarumienić - dodaję wtedy przecier pomidorowy i podsmażone wcześniej warzywa. Wszystko smażę jeszcze ok. 10 minut po czym zalewam krabowym wywarem. Gotuję całość około 30 minut. Wywar przecedzam. Robię krem kukurydziany: W drugim garnku na pozostałym oleju podsmażam cebulę, dodaję kukurydzę osączoną z puszki. Całość zalewam śmietaną i miksuję blenderem. Następnie łączę krem kukurydziano-śmietanowy z przesączonym wywarem z krabów. Wszystko razem gotuję jeszcze około 15 minut, po czym miksuję blenderem na jednolitą konsystencję. Przecedzam przez drobne sito. Zupę doprawiam kostkami bulionu na włoszczyźnie i wytrawnym sherry (lub wytrawnym winem). Obrane i wypatroszone krewetki kroję w kawałki i wrzucam do zupy, gotuję 10-15 minut. Rozkładam ugotowane krewetki w odpowiednie naczynia, zalewam gorącą zupą. Na koniec ozdabiam zupę śmietaną i od razu podaje.
Zupa krabowa z kremem kukurydzianym
Wywar z krabów z włoszczyzną gotuję na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając
Zupa krabowa z kremem kukurydzianym
Do miseczek nakładam porcje krewetek, zalewam gorącą zupą, dekoruję śmietaną