Sposób przygotowania:
Zupa krabowa z kremem kukurydzianym
W dużym ganku na rozgrzanym oleju podsmażam wszystkie warzywa – smażę je tak długo, aż będą brązowe. Warzywa odstawiam na bok. W tym samym ganku smażę na oleju kraby – muszą się dobrze zarumienić - dodaję wtedy przecier pomidorowy i podsmażone wcześniej warzywa. Wszystko smażę jeszcze ok. 10 minut po czym zalewam krabowym wywarem. Gotuję całość około 30 minut. Wywar przecedzam. Robię krem kukurydziany: W drugim garnku na pozostałym oleju podsmażam cebulę, dodaję kukurydzę osączoną z puszki. Całość zalewam śmietaną i miksuję blenderem. Następnie łączę krem kukurydziano-śmietanowy z przesączonym wywarem z krabów. Wszystko razem gotuję jeszcze około 15 minut, po czym miksuję blenderem na jednolitą konsystencję. Przecedzam przez drobne sito. Zupę doprawiam kostkami bulionu na włoszczyźnie i wytrawnym sherry (lub wytrawnym winem). Obrane i wypatroszone krewetki kroję w kawałki i wrzucam do zupy, gotuję 10-15 minut. Rozkładam ugotowane krewetki w odpowiednie naczynia, zalewam gorącą zupą. Na koniec ozdabiam zupę śmietaną i od razu podaje.