lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Zupa kurczakowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Według mojego przepisu czas przygotowania zupy wynosi ok. 60 minut.

Zupa kurczakowa

Składniki:

Zupa kurczakowa

 

  • 1 marchewka
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 śmietany 18 procentowej
  • 1/ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 500 gram piersi kurczaka
  • 1 brokuł

Sposób przygotowania:

Zupa kurczakowa
Na sam początek brokuł myjemy i dzielimy na różyczki a cebulę obieramy ze zbędnej skórki i drobno siekamy w kosteczkę.Potem czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie marchewkę i seler obieramy ze skórki i zetrzeć na tartce o grubychoczkach.Później piersi kurczaka oczyszczamy i tniemy w paski. Wnet do dużego garnka wrzucamy łyżkę masła i smażymy cebulę ok. 10 minut. I potem dodajemy seler, brokuł, czosnek i marchewkę prażymy przez 20 minut.Pod koniec smażenia zalewamy to wszystko1 i 1/2 gotowanej wody. Po zalaniu kawałki mięsa podsmażamy na rozgrzanym oleju, i dorzucamy je do reszty składników w garnku.Wszystko gazem gotujemy ok. pół godziny.Następnie śmietanę łączymy mąką i dokładnie mieszamy po wymieszaniu wlewamy do zupy. Na koniec naszej pracy przyprawiamy pieprzem i solą.