Zupa makowa na mleku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mak wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, po czym zalać wrzącą wodą, raz zagotować i

Zupa makowa na mleku

Składniki:

Zupa makowa na mleku

 

Sposób przygotowania:

Zupa makowa na mleku
Mak wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, po czym zalać wrzącą wodą, raz zagotować i odstawić na godzinę. Następnie mak odcedzić przez sita i zemleć trzy razy w maszynce. Przegotować mleko z przyprawami korzennymi (goździkami i cynamonem). Z mąki oraz jaja zagnieść ciasto, rozwałkować na cienko, pokrajać na drobne kluseczki i wrzucać do gotującego się mleka. Po ugotowaniu klusek dodać mak, zupę posolić i posłodzić do smaku. Podawać na gorąco.

Tagi:

mak