goha77

goha77

Kucharz
[Przepisów: 3]

Zupa marchewkowa-krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna zupa, którą zajadamy ja i mój młodszy syn. Doskonale smakuje o każdej porze roku ale najlepsza z młodej marchewki

Zupa marchewkowa-krem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa marchewkowa-krem

 

  • 1 kg marchewki

 

  • szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy możemy pominąć

 

  • kawałek białej część pora

 

  • kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki

 

  • kwaśna śmietanka do dekoracji

 

  • masło do smażenia ok.3łyżki
  • 1 szklanka mleczka kokosowego

 

 

 

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa-krem
Warzywa drobno pokroić, po czym wrzucić na rozpuszczone masło i dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut. W między czasie przygotować bulion i zalać warzywa w ilości ok 1,5 litra, gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupę zmiksować, dodać szklankę mleczka kokosowego i doprawić jeszcze do smaku. Zupę przed podaniem można udekorować kleksem z kwaśnej śmietany
Zupa marchewkowa-krem
wszystkie warzywa drobno pokroić najlepiej w cienkie plasterki
Zupa marchewkowa-krem
Podduszone na maśle warzywa po ugotwaniu w bulionie nabiorą pysznego aromatu