Zupa marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca zupa na zimowe chłody.

Zupa marchewkowa

Składniki:

Zupa marchewkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa
Marchewkę, por i cebule pokrój w talarki i włóż do 1,5 litra zimnej wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz nacięty/zgnieciony ząbek czosnku. Posól i gotuj na małym ogniu, częściowo pod przykryciem. Gdy wszystko zacznie powoli bulgotać dodaj kilka obierków (3-4) skórki cytrynowej (wcześniej sparz cytrynę! Skórkę można zetrzeć, ale ja akurat miałam pod ręką obieraczkę i z niej właśnie skorzystałam... a i umyć ją łatwiej :) ). Następnie dodaj miód, paprykę i kurkumę. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Ja zupę podałam z ziemniaczanymi 'kuleczkami'.

ZIEMNIACZANE 'KULECZKI'
ugotowane ziemniaki
mąką pszenna
jajko

Ja użyłam tłuczonych ziemniaków 'z wczoraj'. Dodałam jedno jajko i tyle mąki, aby ugnieść gładką, w miarę nielepką masę. Uformowane 'kuleczki' wrzuć na głęboki, mocno rozgrzany olej i smaż aż do zarumienienia.

Tagi:

marchewka