Sposób przygotowania:
Zupa marchewkowa
Marchewkę, por i cebule pokrój w talarki i włóż do 1,5 litra zimnej wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz nacięty/zgnieciony ząbek czosnku. Posól i gotuj na małym ogniu, częściowo pod przykryciem. Gdy wszystko zacznie powoli bulgotać dodaj kilka obierków (3-4) skórki cytrynowej (wcześniej sparz cytrynę! Skórkę można zetrzeć, ale ja akurat miałam pod ręką obieraczkę i z niej właśnie skorzystałam... a i umyć ją łatwiej :) ). Następnie dodaj miód, paprykę i kurkumę. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksuj wszystko na gładki krem, dodaj śmietankę i ponownie zagotuj. Ja zupę podałam z ziemniaczanymi 'kuleczkami'.
ZIEMNIACZANE 'KULECZKI'
ugotowane ziemniaki
mąką pszenna
jajko
Ja użyłam tłuczonych ziemniaków 'z wczoraj'. Dodałam jedno jajko i tyle mąki, aby ugnieść gładką, w miarę nielepką masę. Uformowane 'kuleczki' wrzuć na głęboki, mocno rozgrzany olej i smaż aż do zarumienienia.
ZIEMNIACZANE 'KULECZKI'
ugotowane ziemniaki
mąką pszenna
jajko
Ja użyłam tłuczonych ziemniaków 'z wczoraj'. Dodałam jedno jajko i tyle mąki, aby ugnieść gładką, w miarę nielepką masę. Uformowane 'kuleczki' wrzuć na głęboki, mocno rozgrzany olej i smaż aż do zarumienienia.