Sposób przygotowania:
Zupa marchewkowo-pomarańczowa 2
Cebulę i marchew obrać. Pokroić w kostkę lub plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i kilka minut smażyć razem często mieszając. Warzywa zalać wodą (ilość zależy od tego jaką gęstość lubimy), dodać ziele, listek i sól. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Przygotować curry i słodką paprykę. Gdy warzywa będą miękkie, z zupy wyjąć listek i ziele i zmiksować blenderem, dodać sok z dwóch pomarańczy wraz ze skórką z jednej, dodać do zupy, przyprawić curry i papryką. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Zagotować. Zupę rozlać do talerzy, udekorować słodką mielona papryką oraz skórką pomarańczową. Można dodać plasterek pomarańczy lub kleks ze śmietany.