Sposób przygotowania:
Zupa marchewkowo-pomarańczowa wg Buni :
Obrać warzywa .Włożyć do garnka warzywa , mięso , Bulionetkę i zalać wodą .Gotować ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie . Wyjąć wszystko z wywaru a wywar przecedzić . W innym garnuszku roztopić masło . Wrzucić rozgniecione marchewki ( 1 odłożyć razem z selerem i pietruszką ), obrany , oczyszczony z błonek i pokrojony drobno miąższ z pomarańczy i dusić kilka minut mieszając . Dolać 1 ½ szklanki bulionu .Zagotować .Rozdrobnić blenderem ( nie musi być dokładnie – mogą pozostać drobne kawałki pomarańczy i marchewki ). Doprawić do smaku sokiem z pomarańczy ( ok. ½ szklanki ), solą i cukrem , mielonym pieprzem . .Wlać śmietankę . Podawać jako krem do popicia lub z makaronem ryżowym penny .Dekorować zieloną natką pietruszki i plasterkiem pomarańczy . Pozostały bulion i mięso użyć do zrobienia drugiego dania np. gotowanego kurczaka w jakimś sosie lub panierowanego i obsmażonego ( wtedy z reszty buliony użyć jako bazę dla zupki krem do popicia ). Seler , pietruszkę i odłożoną marchewkę użyć do zrobienia sałatki na kolację np. z odrobiną makaronu ryżowego gotowanego do zupy i czymś co jest w lodówce ( kawałek wędliny, ryby wędzonej, sera żółtego czy jajko na twardo ).