Sposób przygotowania:
~~ Zupa Meksykańska ~~ nieco inaczej~~
Filety z kurczaka umyc, pokroic w kostkę i podsmażyć na patelni, do smaku dodając łyżeczkę vegety.Na oddzielnej patelni podsmażyć cebule, pokrojone w półplasterki. Gdy cebule będą lekko podsmażone (ważne: nie spiec cebuli, bo będzie gorzka) dodac do niej pokrojone w kosteczkę paprykę i ogórki chwile podsmażyć. Podsmażonego fileta z kurczaka oraz cebule z papryka, ogórkiem przełożyć do garnka. Zalac bulionem w takiej ilosci, by przykryła zawartość garnka nieco ponad wszystkie skladniki. Gotować na niewielkim ogniu jakieś 15 minut. Następnie dodac marchewkę i odsączoną z wody kukurydze z puszki i chwile pogotowac. Czerwona fasole z puszki przełożyć na durszlak i oplukac woda, by zmyc gesty sos spod fasoli. Po opłukaniu fasoli przełożyć ja do garnka i gotowac jeszcze jakies 10 minut dodając wyciśnięty czosnek. Do calosci, wedle uznania dodac 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego lub ketchup, by zupa zabarwila sie na mocno pomidorowy kolor:). Zupe przyprawić na koniec do smaku sola i szczypta pieprzu, posypac majerankiem i suszona pietruszka. Zupa ze wszystkimi składnikami powinna byc dosc gesta, jesli ktos jednak chcialby ja jeszcze dodatkowo zagescic wystarczy przygotowac odrobine zasmażki. Wspaniale komponuje sie i smakuje z podsmażonymi bułeczkamiSMACZNEGO!!!
angelika1
klaudi76