Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa melonowa z imbirem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Melona obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i zmiksować w malakserze.

Zupa melonowa z imbirem

Składniki:

Zupa melonowa z imbirem

 

  • 1 zielony melon (ok 750 g)
  • 60 g obranego imbiru
  • 3,5 szkl wody
  • 100 g cukru
  • 320 g makaronu ryżowego
  • sok z 2 limonek lub cytryn

Sposób przygotowania:

Zupa melonowa z imbirem
Melona obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i zmiksować w malakserze. Trzymać w chłodnym miejscu. Imbir cienko pokroić i połowę zagotować w wodzie i połowie cukru aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień, dodać makaron i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wlać do miski, wyjąć imbir i ostudzić. W rondelku zagotować resztę cukru i imbiru z sokiem aż powstanie gęsty sos. Zdjać z ognia i ostudzić, wyjać imbir. Wstawić do lodówki. Przelać zupę do miseczek, które należy wstawić do większych, napełnionych lodem. Na wierzch kładziemy makaron, polewamy sosem limonkowo-imbirowym. Przybrać miętą. podawać z imbirowymi ciasteczkami do maczania.

Tagi:

makaron