kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Zupa miętowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ma naprawdę orientalny miętowy smak i zapach

Zupa miętowa

Składniki:

Zupa miętowa

 

  • 250 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki suszonej mięty
  • szczypta chili w proszku
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 10 dag ryżu
  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 litra bulionu

Sposób przygotowania:

Zupa miętowa
Ugotować ryż w bulionie. Jogurt zmiksować z mąką i żółtkami. Nie przerywając miksowania, dolewać wodę. Pół szklanki gotującego się bulionu rozetrzeć z małą ilością zmiksowanego płynu i wlać do bulionu. Po czym do bulionu dolewać stopniowo zmiksowany płyn. Trzeba uważać, żeby się nie zważyło. Zagotować. W osobnym garnku masło rozetrzeć z miętą i chili. Zagotować. Po zdjęciu bulionu z ognia dodać przygotowane masło. Podawać.

Tagi:

ryż