Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa migdałowa z grzankami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub krakersami.

Zupa migdałowa z grzankami.

Składniki:

Zupa migdałowa z grzankami.

 

  • migdały 15 dag
  • płatki migdałowe 5 dag
  • śliwki suszone 10 dag
  • mleko 1 szkl
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • aromat migdałowy 1/4 łyżeczki
  • grzanki 1 szkl
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa migdałowa z grzankami.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, wysuszyć w piekarniku i zmielić w maszynce lub zetrzeć na drobnej tarce. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać aromat i kilka łyżek mleka, utrzeć. Resztę mleka zagotować, wlać do masy migdałowej, dodać umyte i pokrojone śliwki, gotować około 10 minut. Przyprawić do smaku solą i cynamonem. Płatki zrumienić na suchej patelni. Zupę podawać z grzankami, posypaną płatkami migdałowymi.

Tagi:

śliwki