Sposób przygotowania:
Zupa mleczna z kaszą gryczaną i ziemniakami
Ja do przygotowania tej mlecznej zupy użyłam już wcześniej ugotowanej kaszy gryczanej, ale jeśli gotujemy kaszę to dobrze jest stosować się do zasady, że gotujemy ją w dwukrotnie większej ilości wody w stosunku do ilości kaszy. Dużego ziemniaka (można użyć dwóch mniejszych, ilość i wielkość ziemniaków zależna jest od zapotrzebowania i ochoty) obrać i pokroić w dość sporą kostkę. Ziemniaka nastawić na gotowanie w lekko osolonej wodzie. Ugotowanego ziemniaka odcedzić. Nałożyć ugotowaną kaszę gryczaną do głębokiego talerza i dodać do niej ugotowanego ziemniaka pokrojonego w kostkę. Do niedużego garnuszka przelać mleko i dodać do niego biały i waniliowy cukier. Nastawić mleko z cukrami na gotowanie i podgrzewać je przez chwilę aż stanie się odpowiednio ciepłe oraz do momentu, gdy cukry rozpuszczą się w mleku. Ciepłym, podgrzanym mlekiem zalać umieszczonego w talerzu ziemniaka z kaszą gryczaną. Przed jedzeniem zamieszać.