IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa mleczna z migdałami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie-nudna zupa mleczna na ciepło lub na zimno, jako danie lub jako deser.

Zupa mleczna z migdałami i ryżem

Składniki:

Zupa mleczna z migdałami i ryżem

 

  • 2,5l mleka
  • 200g migrałów
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 5-6 kropelek aromatu migdałowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka ryżu (100g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa mleczna z migdałami i ryżem
Mleko gotujemy na małym ogniu pilnując by się nie przypaliło lub wykipiało. Po zagotowaniu odlewamy do rondla ok. 1 litra i wsypujemy ryż i rodzynki. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Z pozostałej części mleka odlewamy jeszcze szklankę. Migdały parzymy, obieramy i bardzo drobno siekamy. Łączymy z cukrem i szklanką mleka i ucieramy. Powstałą masę wlewamy na powrót do pozostałej części mleka.Dodajemy cynamon, aromat migdałowy i szczyptę soli. Ponownie gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 do 15 minut.Łączymy zupę z ugotowanym ryżem i rodzynkami. Na suchej patelni podprażamy migdałowe płatki, którymi udekorujemy rozlaną do talerzy zupę.

Tagi:

ryż