Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Zupa naleśnikowa ....

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

...czyli inaczej podany rosół

 Zupa naleśnikowa ....

Składniki:

Zupa naleśnikowa ....

 

  • Na 2 osoby:
  • 0,5 l rosołu /drobiowy, wołowy,lub ze słoiczka /
  • 50g maki
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • sol
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa naleśnikowa ....
Wychodze z zalozenia , ze mamy juz ugotowany rosol . Jezeli nie - to podany czas przygotowania sie wydluzy. Robimy ciasto nalesnikowe mieszajac jajko z maka i mlekiem . Lekko solimy . Na dobrze nagrzanym tluszczu smazymy cienkie nalesniki /3-4 szt. w zaleznosci od wielkosci patelni/. Gotowe , zwijamy w ruloniki i kroimy w cienkie krazki. Ukladamy na talerzu i zalewamy goracym rosolem , posypujac posiekana natka pietruszki. Oczywiscie najlepiej smakuje rosolek z kluskami domowej roboty , ale taka wersja zaskakuje gosci a i dzieci sa zawsze zadowolone.

Tagi:

jajko jajka mak