pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa ogonowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pamięta ktoś jeszcze zupę ogonową z proszku?

Zupa ogonowa

Składniki:

Zupa ogonowa

 

  • ogony wołowe 1 kg,
  • marchewki 2,
  • pietruszka 1,
  • seler naciowy 1 sztuka,
  • ziele angielskie 4,
  • pieprz czarny ½ łyżeczki,
  • ziemniaki młode 0,5 kg,
  • zasmażka pomidorowa (przepis jest w moich przepisach)

Sposób przygotowania:

Zupa ogonowa
Ogony wołowe zalewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie ok. 1,5 godziny. Następnie dodajemy pokrojone w talarki marchew pietruszkę, seler naciowy oraz przyprawy – ziele i pieprz. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ogony i oddzielamy część mięsa (ja oddzielam 50%), które drobno pokrojone dodajemy z powrotem do zupy. Wrzucamy jeszcze połówki lub ćwiartki ziemniaków (ja używałem młodych i bardzo małych, większe ziemniaki kroimy na mniejsze części) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Ostatnie 20 minut gotowania zupę zaciągamy pomidorową zasmażką i dokładnie mieszamy. Smacznego.