Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dzięki dodaniu topionego serka zupa jest bardziej treściwa. Tymianek nadaje jej niezwykłego aromatu.

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i tymiankiem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i tymiankiem

 

  • 2 litry bulionu (może być z kostki, np. bulion grzybowy)
  • włoszczyzna
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 serki topione po 100 g.
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki maggie w płynie
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i tymiankiem
Bulion zagotowujemy. Dodajemy włoszczyznę startą na tarce na grubych oczkach. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę.

Warzywa dokładamy do bulionu. Rozdrobnione serki dodajemy do zupy.

Co jakiś czas mieszamy. Czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy maggi, tymianek, sól i pieprz.

Zupę podajemy z makaronem przygotowanym według opisu na opakowaniu.