Zupa pieczarkowa często gości na naszych stołach. Ta smaczna i pożywna potrawa może być podawana z różnymi dodatkami, dzięki czemu będzie zawsze smakować odrobinę inaczej. Przygotowujemy ją z bulionu i pokrojonych i podsmażonych grzybów. Można zabielić ją kremową śmietanką, lub przyrządzić z koncentratem pomidorowym. Zupa pieczarkowa świetnie smakuje z ziemniakami, czy z serkiem topionym.
Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem świetnie sprawdzi się na szybki i sycący obiad, gdy nie mamy czasu myśleć o drugim daniu. Przygotowujemy ją na wywarze warzywno- mięsnym, może być wcześniej zamrożony, wtedy wystarczy chwila by go odmrozić. Dodajemy do niego przesmażone grzyby z cebulką, zagęszczamy kremową śmietanką i wrzucamy ugotowany makaron. Nasza potrawa nabierze wspaniałego smaku, dzięki dodatkowi świeżego, aromatycznego kopru, posiekanego i wsypanego na koniec jej gotowania. Pieczarkowa z makaronem zasmakuje nawet wielkiemu niejadkowi.
 

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to bardzo eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie. Podana z grzankami, startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki smakuje wybornie. Żeby smakowała jak najlepiej gotujemy ją na bulionie warzywnym, dodajemy przysmażone na maśle pieczarki z cebulą, a następnie miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Krem z pieczarek możemy dodatkowo zagęścić serkiem topionym lub pleśniowym.

Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to bardzo eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie. Podana z grzankami, startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki smakuje wybornie. Żeby smakowała jak najlepiej gotujemy ją na bulionie warzywnym, dodajemy przysmażone na maśle pieczarki z cebulą, a następnie miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Krem z pieczarek możemy dodatkowo zagęścić serkiem topionym lub pleśniowym.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Podajemy je zwłaszcza jesienią po świeżych zbiorach. Jest sycąca, pyszna, pachnie i smakuje lasem. Jest wielu amatorów tych walorów. Zupę grzybową możemy przyrządzić ze świeżych , mrożonych lub suszonych grzybów, z dodatkiem ziemniaków lub łazanek. Pod każdą postacią smakuje wybornie. Raz do roku przygotowujemy także tradycyjną wigilijną zupę grzybową.

Znaleźliśmy 216 przepisów w kategorii Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Di bloguje Di bloguje
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: