Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
Zupa: Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. W między czasie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w średnią kostkę. Seler na około 1 cm kawałki a por w cienkie krążki. Dodać do wrzącej wody,gotować dalej. Pieczarki obrać lub oczyścić. Pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki. Lekko je zrumienić. Koperek opłukać,osuszyć i posiekać drobno. Na patelni przesunąć na jedną stronę pieczarki i wrzucić koperek. Zamieszać 3-4 razy i przełożyć wszystko do zupy. Miętę i bazylie posiekać i dodać do garnka. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietankę. Wymieszać. Zacierka: Do miski wsypać mąkę,dodać sól i wodę i wyrobić na gładkie twarde ciasto. Odłożyć na godzinę. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować wodę z łyżeczką soli i partiami wrzucać kluseczki. Wyjmować łyżką cedzakową na sito. Do bulionówek przełożyć zacierkę i zalać gorącą zupą. Smacznego!
gosia56
monikaT83
zbysiowa
zewa
monikaT83
Ewcia to ja powiem Ci jeszcze lepiej ja pierwszy raz robiłam i jadłam zacierkę bo u mnie w domu się nie robiło,ale moja teściowa często robiła i tez na mleku i już mój mężuś pytał kiedy mu na mleku zrobię a ja tez nie cierpię mleka i klops ale zrobię dla niego i dzieci a ja nie muszę jeść hihi:)
Netka
monikaT83
2milutka
monikaT83
Twoje słowa przyjmuję za komplement i serdecznie za nie dziękuję:))) miłego dzionka:)
p.s jaka pogoda u Ciebie? Bo w Poznaniu piękne słońce świeci:))
2milutka
U mnie niestety padaaaa:(((( miałam kosić trawkę a tu zonk:(