monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moja pierwsza zacierka do zupy,rodzinka była zadowolona ,głównie mąż bo pamięta zacierkę z czasów dzieciństwa:) polecam serdecznie

Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką

 

  • Zupa:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 cm pora
  • 110 g pieczarek
  • 1 pęczek koperku
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 5 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1200 ml wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 100 ml śmietany 30%
  • Zacierka:
  • 260 g mąki typ 650
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
Zupa: Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. W między czasie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę pokroić w średnią kostkę. Seler na około 1 cm kawałki a por w cienkie krążki. Dodać do wrzącej wody,gotować dalej. Pieczarki obrać lub oczyścić. Pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pieczarki. Lekko je zrumienić. Koperek opłukać,osuszyć i posiekać drobno. Na patelni przesunąć na jedną stronę pieczarki i wrzucić koperek. Zamieszać 3-4 razy i przełożyć wszystko do zupy. Miętę i bazylie posiekać i dodać do garnka. Zdjąć zupę z ognia i dodać śmietankę. Wymieszać. Zacierka: Do miski wsypać mąkę,dodać sól i wodę i wyrobić na gładkie twarde ciasto. Odłożyć na godzinę. Po tym czasie zetrzeć na dużych oczkach. Zagotować wodę z łyżeczką soli i partiami wrzucać kluseczki. Wyjmować łyżką cedzakową na sito. Do bulionówek przełożyć zacierkę i zalać gorącą zupą. Smacznego!
Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody
Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
pieczarki pokroić na małe kawałki i zrumienić na oliwe
Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
dodać posiekany koperek przemieszać kilka razy i dodać do garnka
Zupa pieczarkowo-koperkowa z zacierką
z przygotowanego ciasta na dużych oczkach zetrzeć zacierkę

Tagi:

zupa