Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Przygotować niezbędne składniki na zupę pomidorową. Makaron- kolanka ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie należy umyć dokładnie porcję rosołową z kurczaka pod bieżącą wodą i ją osuszyć. Mięso włożyć do garnka do wrzącej, dodać listek laurowy. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler umyć dokładnie, oczyścić i pokroić w słupki, dodać do mięsa. Następnie dodać vegetę oraz pieprz. Ugotować wywar. W dalszej kolejności należy umyć pomidory dokładnie, sparzyć skórkę i zdjąć ją, a następnie pokroić je w cząstki, dodać do nich łyżkę masła,łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i dusić w rondelku przez około pół godziny. Następnie rozgotowane pomidory, przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się nasion, uzyskany przecier dodać do wywaru powstałego z warzyw i mięsa, zagotować wszystko razem, kilkanaście minut. Następnie śmietanę przelać do kubeczka, zahartować gorącą zupą, dokładnie rozprowadzić i dodać do garnka. Porcjować z makaronem kolankami w razie konieczności należy podprawić zupę.