eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Zupa pomidorowa Eli z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wnuki nie lubią warzyw w zupie więc ugotowałam rosół i zmiksowałam dokładnie marchewki, pietruszkę, seler, podpieczoną cebulę i czosnek z rosołu. Całość wlałam do gotowej zupy pomidorowej i zagotowałam. W takiej postaci dzieci zjedzą warzywa.

Zupa pomidorowa Eli z makaronem

Składniki:

Zupa pomidorowa Eli z makaronem

wywar

dodatki

  • 6 cebul
  • 1/2 kg makaronu nitki
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego-360 g
  • 330 g śmietany 30 %
  • maggi

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa Eli z makaronem

przygotowanie cebuli

Zupa pomidorowa Eli z makaronem
Obrane z łupinek cebule pokroić na połówki.

Cebule obrać z łupinek i przekroić na połówki.

przygotowanie cebuli cd

Zupa pomidorowa Eli z makaronem
Połówki cebuli podsmażyć na suchej patelni.

Obrane i przekrojone cebule przysmażyć na suchej patelni.

gotowanie rosołu

Zupa pomidorowa Eli z makaronem

Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka, dodać marchewki, pietruszkę, seler, czosnek i podpieczoną cebulę. Całość zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i ugotować rosół.

przygotowanie mięsa

Zupa pomidorowa Eli z makaronem
Oddzielone od skóry i kości mięso pokroić w kostkę.

Wyjąć z rosołu kurczaka i ostudzić. Oddzielić mięso od skóry i kości i pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw

Wyjąć z rosołu jarzyny, czosnek i cebulę. Rosół przecedzić przez sitko. Do warzyw dolać rosołu i dobrze zmiksować zmiksować.

przygotowanie zupy

Do wrzącego rosołu wrzucić makaron i zagotować. Dodać do zupy koncentrat pomidorowy i gotować aż makaron będzie miękki. Śmietanę wlać do garnka dolewać śmietanę, cały czas mieszać, żeby się nie zważyła. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy, dodać zmiksowane warzywa i zagotować. Doprawić zupę maggi do smaku. Smacznego!


Tagi:

pomidory