aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi i sokiem pomidorowym

Zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi

Składniki:

Zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi

 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • czerwona fasola
  • kilka cienkich parówek typu frankfurterki
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • zioła prowansalskie
  • vegeta dla podkręcenia wyrazistości smaku
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z ziołami prowansalskimi
Znudził mi się mój podstawowy przepis na zupę pomidorową, a oto efekt moich poszukiwań smaku. Do 2 litrów wody dodałam kostkę warzywną i odsączoną fasolę. Frankfurterki pokroiłam w cienkie plasterki i dodałam do wywaru. Następnie dolałam sok pomidorowy. Gotujący się wywar zaprawiłam śmietaną zmieszaną z jogurtem po uprzednim dodaniu do nich łyżki mąki i dokładnym wymieszaniu. Zupę doprawiamy ziołami prowansalskimi i można też dodać vegetę do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.