mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zupa pomidorowa z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Lekka zupka dla dzieci i nie tylko. Wspomnienie mojego dzieciństwa to pomidorowa z kluseczkami robiła ją moja babcia.

Zupa pomidorowa z kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z kluseczkami

 

  • 500 ml rosół drobiowy
  • 400 ml przecier pomidorowy domowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • cukier szczypta
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z kluseczkami
Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i przesmażam na patelni na oleju. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Całość miksuję blenderem i dodaję do rosołku z kluseczkami. Zupę podaję z natką pietruszki Do miseczki wsypuję mąkę, wbijam jaja, dodaję sól, cukier, wodę i całość mieszam dokładnie. W garnku zagotowuję rosół. Za pomocą urządzenia do przygotowania klusek tupperware wyciskam kluseczki, które mieszam w garnku żeby się nie skleiły. Chwilę jeszcze podgotowuję je.
Zupa pomidorowa z kluseczkami
cebulka obrana i pokrojona drobno na desce
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Przeicer pomidorowy domowy przesmażony z cebulką
Zupa pomidorowa z kluseczkami
Ciasto na kluski z maki i jajka wyrabiane przez urządzenie
Zupa pomidorowa z kluseczkami
kluseczki gotowe do jedzenia ugotowane w misce