Sposób przygotowania:
Pudliszowa z ryżowymi kluseczkami
Ryż ugotować i przestudzić do zimnego dodać jajko, mąkę, bardzo drobniutko pokrojone pomidory i około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać wszystko i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią. Przygotowane ciasto ryżowe odstawić na około godziny, aby ryz wchłonął zbędny płyn, następnie uformować kuleczki mniejsze jak orzech włoski. Do garnka włożyć w całości obrany wcześniej seler i pietruszkę oraz pokrojona w plasterki marchew, zalać wszystko około 1 litrem wody, dodać masło i 1 łyżeczkę jarzynki, następnie zagotować. Na gotujący się wywar wrzucić delikatnie kluseczki i gotować w nim kilka minut, następnie łyżką wyjąć na talerze. Pozostały wywar ( jeśli marchew jest już miękka) zaprawić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku, pieprzem oraz szczyptą cukru, zagotować i gorącą zupa zalać kluseczki, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.