Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa pomidorowa z porem i miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna pomidorowa zupa ugotowana na wieprzowinie z porem podana z makaronem i miętą jest idealną kompozycją smakową.

Zupa pomidorowa z porem i miętą  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pomidorowa z porem i miętą

 

  • 700 g kości od schabu
  • 1 biała część pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek siekanej mięty
  • makaron do podania

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z porem i miętą
Kości wkładamy do garnka, zalewamy około 2-2,5 l wody i gotujemy wywar, solimy. Ściągamy szumowinę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki lub pół plastry. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą – zagotowujemy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy makaron do miseczek, zalewamy gorącą zupą i posypujemy miętą.
Zupa pomidorowa z porem i miętą
do garnka przekładamy kości i gotujemy wywar
Zupa pomidorowa z porem i miętą
następnie do wywaru dodajemy pokrojone warzywa
Zupa pomidorowa z porem i miętą
następnie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy
Zupa pomidorowa z porem i miętą
całość doprawiamy do smaku i zagotowujemy