Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa pomidorowa z selerem naciowym:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zasadzie za selerem naciowym nie przepadam , ale akurat tej zupie nadaje charakterystyczny smak.

Zupa pomidorowa z selerem naciowym:

Składniki:

Zupa pomidorowa z selerem naciowym:

 

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 2 spore gałązki selera naciowego
  • kilka gałązek liści selera zwykłego ( jeśli jest to w sezonie )
  • 2 kostki bulionu wołowego Knorra
  • 1 litr wody
  • 10 -15 dag przecieru pomidorowego ( zależy jaką mocno pomidorową zupę się lubi )
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z selerem naciowym:
Umytego i podzielonego kurczaka, oczyszczone warzywa, gałązki selera naciowego i zwykłego zalać woda i gotować na małym gazie przez 1 godzinę. Wyjąć mięso, warzywa , gałązki selera. Wywar przecedzić. Rozrobić w nim przecier pomidorowy. Doprawić do smaku szczyptą cukru.
Ja podaję tą zupę z drobnym makaronem gwiazdki nie zaprawioną śmietaną by nie pozbawiać jej specyficznego smaku.