WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa pomidorowa zabielana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa pomidorowa według tradycyjnego przepisu, można powiedzieć jak u babci. Zabielana śmietaną i podana z makaronem.

Zupa pomidorowa zabielana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa pomidorowa zabielana

 

  • porcja mięsa drobiowego (u mnie 4 - 5 pałek z kurczaka)
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • ok. 200-250g koncentratu pomidorowego
  • śmietana 30% (u mnie ok. 12-13 łyżek)
  • sól, pieprz czarny mielony
  • majeranek
  • 1 kostka rosołowa drobiowa (opcjonalnie)
  • makaron/ryż

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa zabielana

ETAP 1:

Umyte mięso włożyć do garnka. Warzywa obrać, umyć i dołożyć do mięsa. Zalać wodą tak aby przykrywała wszystkie składniki o 3-4 cm. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zagotować i gotować ok. godzinę na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodać kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 15-20 minut. Następnie dodać śmietankę - ilość według uznania i gotować kolejne 15-20 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem mielonym i majerankiem.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Zupa pomidorowa zabielana
Tradycyjna zupa pomidorowa zabielana śmietaną