Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Zupa-krem pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aksamitna w smaku o kremowej konsystencji a do tego pyszna zupa krem z pieczarek. Najlepiej smakuje z dodatkiem ziołowych grzanek.

Zupa-krem pieczarkowa

Składniki:

Zupa-krem pieczarkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem pieczarkowa

Przygotowanie pieczarek:

Zupa-krem pieczarkowa
Cebulkę z pieczarkami dusimy do miękkości

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dajemy pokrojoną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki kropimy sokiem z cytryny. Mieszając dusimy pieczarki do miękkości.

Przygotowanie warzyw:

Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki.

Gotowanie zupy:

Zupa-krem pieczarkowa
Na koniec do zupy wlewamy zahartowaną śmietanę

Gotowy wywar mięsny gotujemy. Dodajemy do niego starte warzywa, chwilę gotujemy razem,aby warzywa były miękkie. Następnie dodajemy uduszone pieczarki z cebulą ewentualnie dolewamy wody tak aby było ok.2 l zupy. Gotujemy jeszcze ok.5 min. Następnie ściągamy z ognia.

Za pomocą blendera miksujemy na gładko. Stawiamy ponownie na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Zagęszczamy odrobiną zawiesiny z wody i mąki. Gotujemy mieszając ok.2 min. Do ugotowanej zupy dodajemy zahartowaną śmietanę. Na koniec dajemy umytą i posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorącą zupę np. z grzankami, groszkiem ptysiowym itp.