Sposób przygotowania:
Zupa-krem pieczarkowaPrzygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dajemy pokrojoną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki kropimy sokiem z cytryny. Mieszając dusimy pieczarki do miękkości.
Przygotowanie warzyw:
Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki.
Gotowanie zupy:
Gotowy wywar mięsny gotujemy. Dodajemy do niego starte warzywa, chwilę gotujemy razem,aby warzywa były miękkie. Następnie dodajemy uduszone pieczarki z cebulą ewentualnie dolewamy wody tak aby było ok.2 l zupy. Gotujemy jeszcze ok.5 min. Następnie ściągamy z ognia.
Za pomocą blendera miksujemy na gładko. Stawiamy ponownie na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i majerankiem. Zagęszczamy odrobiną zawiesiny z wody i mąki. Gotujemy mieszając ok.2 min. Do ugotowanej zupy dodajemy zahartowaną śmietanę. Na koniec dajemy umytą i posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorącą zupę np. z grzankami, groszkiem ptysiowym itp.