Sposób przygotowania:
Zupa-krem z pora i słodkich ziemniaków
1. Pora obieramy, kroimy w paski (nie wysilaj się, wszystko będzie zmiksowane!).
2. Słodkie ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w grubą kostkę.
3. Cebule dymkę myjemy i kroimy
4. Czosnek przeciskamy przez praskę.
5. Masło rozpuszczamy w rondlu i smażymy bardzo krótko dymkę (do zeszklenia). Żaden ze składników nie może się przypalić, bo zupa będzie gorzka.
6. Dodajemy por i czosnek, mieszamy, a po chwili wrzucamy ziemniaki.
7. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, kostkę rosołową, seler naciowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
8. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, po czym miksujemy zupę na gładki krem.
9. Można dodać trochę kremówki, ale i bez tego zupa jest pyszna!
2. Słodkie ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w grubą kostkę.
3. Cebule dymkę myjemy i kroimy
4. Czosnek przeciskamy przez praskę.
5. Masło rozpuszczamy w rondlu i smażymy bardzo krótko dymkę (do zeszklenia). Żaden ze składników nie może się przypalić, bo zupa będzie gorzka.
6. Dodajemy por i czosnek, mieszamy, a po chwili wrzucamy ziemniaki.
7. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, kostkę rosołową, seler naciowy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
8. Wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, po czym miksujemy zupę na gładki krem.
9. Można dodać trochę kremówki, ale i bez tego zupa jest pyszna!