SUPERPRZEPIS

Zupa z pora z mięsem mielonym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa z pora z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Zupa z pora z dodatkiem mięsa mielonego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest gęsta i bardzo pożywna więc doskonale sprawdzi się gdy nie mamy czasu na przygotowanie drugiego dania.

Składniki:

Zupa z pora z mięsem mielonym

 

  • 2 l bulionu
  • 2 duże cebule
  • 700 g pora ( biała i jaznozielona część )
  • 500 g mięsa mielonego, u mnie mielona karkówka
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera cheddar
  • 100-150 ml smietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Zupa z pora z mięsem mielonym
Cebule pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulę a następnie dodać pora. Chwile wszystko przesmażyć.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso mielone. Krótko aby mięso tylko ziemniło kolor, łopatką mięso rozdrobnic aby nie było wielkich zlepionych kawałków. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listki laurowe i tymianek, gotować aż warzywa będą miękkie.

Na koniec dodać drobno starty ser cheddar oraz śmietankę, doprawić do smaku solą jeśli potrzeba.
Zupa z pora z mięsem mielonym
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso mielone. Krótko aby mięso tylko ziemniło kolor, łopatką mięso rozdrobnic aby nie było wielkich zlepionych kawałków.
Zupa z pora z mięsem mielonym
Cebule pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki lub jak jest duży to w pół plasterki.
Zupa z pora z mięsem mielonym
W garnku rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulę a następnie dodać pora.
Zupa z pora z mięsem mielonym
Zawartość patelni przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listki laurowe i tymianek, gotować aż warzywa będą miękkie.